woensdag 20 februari 2013

KRULLEN OBSESSIE

Als klein kind had ik een leuke krullenbol. Als ik terug kijk op oude foto's was het een kopje haar waar ik helemaal tevreden mee zou zijn. Maar ook op oude foto's is te zien dat ik ineens een bolletje piekhaar ben. Alle krullen verdwenen. Bloedvergiftiging. Een vies verhaaltje waardoor dat kwam. Ik peuterde alle kauwgom van de straat en stak dat in mijn mond. Dat kon natuurlijk niet goed zijn. Dus werd ik flink op de vingers getikt als ik weer bukte voor zo'n klein wit plekje op de stoep.
Maar goed, mijn krullen kwamen weer terug. Iedereen was weg van mijn haar en ik had er geen aandacht voor. Zo is dat bij kinderen.

Maar dan komt de puberteit in zicht en wordt mijn haar weerbarstig en onhandelbaar. Kammen is niet meer mogelijk. En iedereen vond het zo geweldig en ik deed zo mijn best om het stijl te krijgen. Ik verafschuwde die krullen, schaamde me dood. Mijn vrienden betitelden mijn pruik als een  'Michael Jackson' kapsel
Omdat ik op de middelbare school veel rugklachten had moest ik iedere dag voor schooltijd zwemmen. Op een dag kwam ik net van het zwembad en nog met nat haar liep ik de rector tegen het lijf die tegen mij zei: 'Hebben jullie thuis geen kam', Dat was het slechtste wat ooit tegen me is gezegd. De obsessie voor mijn haar was toen totaal. Ik kon wel huilen.
Een kapper leerde mij hoe ik na het wassen mijn haren helemaal rond mijn hoofd moest draaien, vastzetten met speldjes en dan een uur onder de droogkap. Als ik het dan losmaakte was het stijl. Ik kon mezelf uren bewonderen voor de spiegel, een gladde ponnie, geen krullen. Als ik in de ochtend op mijn brommer, terwijl het nog wat mistig was, naar school reed en er een pluk haar onder mijn helm vandaan piepte was het leed alweer geschied. Een redelijk glad kapsel met een enorm krullende pluk. Ik ben er vaak weer voor naar huis gegaan.

Een tante was kapster en stylde mijn haar en gaf mij een potje mee waarmee ik zelf mijn ponnie glad kon krijgen. Ze had er niet bij gezegd hoe vaak ik het mocht gebruiken dus deed ik het iedere dag. Haar nat maken, spulletje erop en stinken!
Na een week was mijn voorhoofd totaal ontstoken. Het bleek agressieve permanent vloeistof te zijn die je eens in de 6 weken met mate mocht gebruiken. Dus ook dat werkte niet.

 Ik werd ouder en mijn krullen kon ik een beetje in bedwang houden. Ik was er weer tevreden mee.
Samen met Maai op Kreta
Totdat ik zware rugklachten kreeg en morfine pleisters moest gebruiken. Dag krullen, dag lieve lieve krullen. Ik veranderde voor mezelf totaal. Ik was niet meer wie ik was. Die krullen hoorde zo bij mij dat ik haast niet in de spiegel kon kijken. Dit was ík niet.
Ik kon er niet aan wennen en nam geregeld een permanent totdat na een aantal keer dit er na een week al weer uit was. Ik moest verder zonder krullen, een gedaantewisseling, ik voelde me niet meer Saskia.

Nu, weer wat jaar later, ben ik aan het minderen met morfinepleisters en waarempel, mijn krullen komen terug, heel beheersbaar. .
 
Voor het eerst kan ik zeggen, het is goed zo, ik ben weer Saskia!


22 opmerkingen:

  1. Wauw wat een mooi verhaal Saskia, niet altijd even mooi ook verdrietig. Je hebt je erdoor heen geslagen letterlijk en figuurlijk. En wat een verhaal met je rug, veel sterkte.
    Lieve groet Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het IS goed zo het staat je prachtig op alle foto's en wat een verhaal zyt daar dan weer achter!!!!

    lieve groet jenneke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh wow ik moet effe slikken van je verhaal hoor, mooi dat je die 'gehate' krullen weer terug krijgt...
    Ja als zoveel mensen zo'n vervelende dingen over je haar hebben gezegd wordt het een topic hè, terwijl je echt een prachtige bos krullen hebt!
    Ik heb altijd stijl haar gehad en ja wat wil je dan...een bos krullen...nadat ik rond mijn 19de mijn mega lange haren heb laten afknippen en mijn allereerste permanentje heb laten zetten, waar ik 4 uur voor in de stoel had gezeten, was het de dag erna al weer uitgezakt. Wat heb ik daarna vaker een paar weken als poedel rondgelopen om daarna het formaat krullen te hebben wat ik wilde. Na mijn scheiding heb ik zelfs mega kort haar gehad...en nu is het al weer heel wat jaren schouderlang en daar ben ik happy mee. Maar ook met al mijn andere coupes hoor ;).
    Prachtige golden oldies die foto's!

    Oh ja je verrassing is binnen gekomen, echt super leuk en lief, ook dat persoonlijke kaartje. Dankjewel daarvoor! Warme groetjes en knuffels van Susan

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat er achter een verhaal van krullen zit zeg!
    En ik..ik vind dat je er goed uiziet zo!
    Keep it.
    Lieve groetjes Hester

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een verhaal...Typische hé...mensen met krullen willen geen krullen en mensen zonder krullen willen graag krullen :o)
    Naar dat er dingen op je pad komen die je liever niet wilt...maar ja, we hebben er maar mee te dealen helaas. Fijn dat je je er goed doorheen geslagen hebt en dat ook je krullen langzaam weer terug komen!!! (ook zonder krullen heb je een mooie kop hoor!)

    Mooie foto's!!! Liefs Dinaz ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier nog zo'n krullebol.....als kind zijnde zelfs pijpekrullen...Heb het een tijdje heeeeel kort gedragen maar verlangde een paar jaar geleden weer nar mijn heerlijke wilde chaotische krullen en......ze zijn weer terug, fijn! Beetje spul erin wat donkere dames ook gebruiken en ze krullen als gegoten X
    Fijn dat je aan het afbouwen bent en de krul weer terug is, knuff

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een avontuur zo'n krullenbol! En dan te bedenken dat meisjes met stijl aahr (zoals ik zelf!) zooooo jaloers kunnen zijn op zo'n prachtige krullenbos1 Wat was ik verguld toen mijn dochter werkelijk pijpenkrullen bleek te hebben als peuter, zo mooi vond ik ze, die wilde bos krullen ! Inmiddels is ze wat jaartjes ouder en het haar wat stijler, maar ooooh! Fijn dat je nu in de spiegel kunt kijken en jezelf weer ziet! Groetjes, marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hihihihi ik zou ook willen dat ik die krullen had meis!
    Wat was je toch een heerlijke krullenbol hihihihihi .... en wie weet meis .... zijn ze niet iets wat bij het verleden hoorde maar komen ze weer helemaal terug!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hier hebben we 2 krullenbollen in huis. De oudste zoon had altijd al krullen, maar het worden er steeds meer nu hij in de pubertijd is. Jongste dochter had weinig tot geen haar tot ze bijna 4 jaar was. Ze heeft toen en nu toch een bos krullen en ze krijgt echt elke dag wel een reactie op van vreemde mensen. Het heeft blikbaar aantrekkingskracht die krullen bij mensen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nou ik had ze graag van je door gekregen.... Ze waren prachtig. Wie weet gaan de genen ooit nog eens over op de kleinkindertjes??? Mooie fotos allemaal, zie er nooit zoveel van jou tegenwoordig. En wij op Kreta... Zucht...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een krullen, mooi juist. als je ze hebt wil je ze niet en heb je ze niet meer dan wil je ze wel. Ik had vroeger ook weerbarstig haar en was dat zo zat dat ik het in 1x heel kort heb laten knippen. Au, vreselijk. En het is nooit meer goedgekomen, nu heb ik slag in m'n haar maar bovenop weer niet, dus in de weer met de carmenset. Altijd wat haha!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank jullie wel voor de lieve en leuke reacties. Zo zie je maar, het is nooit goed. wat is dat toch dat je altijd iets hebt om over te mopperen, waar komt het vandaan.
      Maar uiteindelijk zijn we denk ik best wel allemaal tevreden, gelukkig maar

      Verwijderen
  12. Ik vind je krullen in één woord prachtig.
    Ik heb ook een vriendin met zo'n prachtige bos haar *zucht*
    Nouh dan dat steile peenhaar van mij waar ik allerlei toeren
    mee uit haal om het toch nog "weelderig" te laten lijken hihi
    Het is nooit goed hè ;-)
    "We weten pas wat we missen als we het niet meer hebben" is
    een bepaalde uitdrukking en zo waar!
    Wat een verhaal met je rug. Hopelijk gaat het nu allemaal een
    beetje! En je haar zoals het nu zit móói hoor.
    Groetjezz lfs mij

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mooi en herkenbaar geschreven. Prachtige krullen!
    Ik moet hierbij aan beide dochters denken..oudste (bijna 5) heeft ook zo'n prachtig bos krullen; ze hoopt elke keer dat de kapper ze eruit knipt..ze vindt het ook verschrikkelijk dat alle mensen eraan zitten (blond en krul) ..én ze staat uren voor de spiegel de krullen eruit te kammen (nat spuiten én dan krijgt ze het heel even stijl)
    Ik ben ook blij met je verhaal om een andere reden. Onze jongste (2,5) haar haar "verdwijnt" krul weg, valt uit..ze krijgt pijnstillers..volgens de artsen de reden niet..maar ik weet na jou verhaal wel beter! Is het haar ook niet een beetje de spiegel van de ziel én hoe het lichaam zich voelt?

    Ik ga je volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een prachtige foto's van vroeger én nu! Ik kan mij helemaal voorstellen dat je je niet happy voelde later met stijl haar, krullen hoort helemaal bij jou. Gelukkig dat ze weer terug komen! Ik was juist jaloers op mijn broer, die krullen had, terwijl ik zelf ook best leuk haar had en nog. Ik heb er nu slag in, meer dan vroeger, ben nog steeds blond en éindelijk ben ik tevreden. En als ik er dan een periode minder uitzie (ik heb een heel gevoelige eczeem-huid), komt er altijd weer een moment dat ik voor de spiegel sta (altijd naturel, geen make-up) en denk: Heerlijk, geen rode plekken, geen opgezette ogen: Wat zie ik er goed uit! Gek he, dat je daar blijkbaar toch wat ouder en wijzer voor moet zijn! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat kan een kapsel voor je gevoel toch veel doen (en vooral zeggen over hoe je je voelt).
    Gelukkig voel je je nu weer helemaal jijzelf! (flink positief puntje voor het ouder -en wijzer- worden)

    En eerlijk gezegd vind ik je op alle foto's hierboven mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mooi verhaal. Iedereen met krullen denk er zo over als ze jong zijn... Maar zonder de krullen ben je inderdaad iemand anders. Ben blij voor jou dat de pijn geminderd is en dat je krullen terug komen.

    Groetjes,
    Jeanine

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat kan jij toch steeds mooi vertellen! En wat een mooie madam ben jij zeg, van kleinsaf al :-) Fijn voor jou dat die (vaak toch wel zorgelijke) krullen er weer zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Zoveel mensen zullen ontzettend jaloers (geweest) zijn op jouw haar. Zo'n prachtige bos krullen. Zo zie je maar, het is nooit precies zoals je wilt. ;-)
    Gelukkig ben je nu weer tevreden.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Zo gaat dat, wie krullen heeft wil er soms vanaf, wie er geen heeft wil er. Ik kocht mezelf net een dikke krultang om mijn haar af en toe de golven te kunnen geven die ik graag wil. :-)

    BeantwoordenVerwijderen